W czasach PRL-u rolmopsy czyli pyszne marynowane i zawijane śledziki do wódeczki do była podstawa każdej imprezy.

Dziś wiele osób także nie pogardzi rolmopsami, a niektórzy wręcz uważają je za rarytas.

Rolmopsy – przepis

Składniki:

Składniki:

400 g matiasów
1 szklanka wody,
1 szklanka octu 6%
2-3 łyżki cukru,
8-10 ziaren pieprzu,
8-10 ziaren ziela angielskiego,
1/2łyżeczki nasion gorczycy,
2 – 3 liście laurowe,
4 korniszony,
2 czerwone cebule
2 białe cebule
1 marchewka
czerwone ziarna pieprzu
sos balsamiczny

Wykonanie:

Ocet, wodę, cukier i przyprawy gotować na wolnym ogniu, około 15 minut. Ostudzić. Filety śledziowe rozkroić na pół wzdłuż. Jeśli są bardzo słone można je na kilka minut włożyć do zimnej wody, odcedzić i osuszyć.

Ogórki korniszony pokroić w słupki. Słupek kłaść na fileta i zawijać ciasno w rolmopsa.

Białą cebulę posiekać, marchewkę pokroić w kostkę.

Gotowe rolmopsy ułożyć w dużym słoiku lub innym naczyniu ze szczelną pokrywą. Obłożyć marchewką i białą cebulą. Zalać zalewą i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.

Po kilku dniach gdy rolmopsy są gotowe wyłożyć na talerz samą rybę, obłożyć krążkami świeżej czerwonej cebuli i ziarnami czerwonego pieprzu. Skropić delikatnie sosem balsamicznym.

Smacznego.