Sałatka brokułowa – warstwowa, z dużą ilością warzyw w pysznym sosie czosnkowym. W zasadzie jak każda sałatka, na każdej imprezie rozchodzi się w mgnieniu oka. Zdarza się, że nie zdążę spróbować. Na szczęście robi się ją bardzo szybko, dzięki czemu mogę zrobić dodatkowe porcje dla głodomorów.

W przepisie proponuję, aby do sosu użyć majonez. Można go oczywiście w całości zastąpić gęstym jogurtem naturalnym np. typu greckiego. Wychodzi równie pyszna, a do tego lżejsza.

Sałatka brokułowa – przepis

Składniki:

1 brokuł
1 czerwona papryka
3 jajka
1 mała puszka kukurydzy
30 dkg chudej drobiowej polędwicy lub szynki
pół pęczka koperku
2 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
cukier
pestki dyni lub słonecznika

Wykonanie:

Zagotować wodę w dużym garnku. Dodać szczyptę soli i szczyptę cukru. Cukier spowoduje, że brokuł nie straci swojego ładnego zielonego koloru. Brokuł podzielić na ładne różyczki, większe można przekroić na pół. Wrzucić na wrzątek i gotować 5-7 minut (nie dłużej – ma być lekko chrupiący). Odcedzić, wystudzić.

Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać. Kukurydzę odcedzić.

Z majonezu, jogurtu, soli, pieprzu i czosnku robimy sos. Czosnek powinien być dobrze przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach.

W dużej misce, najlepiej szklanej układamy sałatkę warstwami:

brokuły
jajka
kukurydza
cienka warstwa sosu
koperek
szynka
papryka
reszta sosu

Wierzch sałatki posypujemy pestkami dyni lub słonecznika. Sałatkę nakładamy na talerze „od dołu” tak, aby nałożyć wszystkie warstwy. Można ją oczywiście wymieszać w misce, ale wtedy nie wygląda tak efektownie. Doskonała propozycja na każdą imprezę – każdy lubi sałatki na przyjęciach a przepis jest bardzo prosty.

Sałatka brokułowa plus grzanka z masłem to także kolacja doskonała. Lekka, ale sycąca i bardzo smaczna. Tylko uwaga z całowaniem po czosnku 😀

Smacznego.