Sałatka z fetą to lekka propozycja na lunch lub kolację, zarówno na co dzień np. do pracy jak i na imprezę.

Świeże chrupiące warzywa w połączeniu ze słonością fety i wyrazistym sosem winegret zachwycą Cię za każdym razem, gdy ją wykonasz.

Sałatka z fetą – przepis

Składniki:

Mix sałat typu weekend lub dowolna kompozycja sałat
roszponka
ogórek świeży ze skórką
pomidorki cherry lub pomidor gałązkowy
cebulka dymka ze szczypiorkiem
kukurydza konserwowa
kiełki (dowolne, ja najbardziej lubię brokuła lub rzodkiewki)
ser feta (fantastycznie komponuje się także biały ser wędzony)
winegret

Wykonanie:

Sałaty dokładnie opłukujemy i osuszamy. W dużej misce mieszamy sałaty, dodajemy ogórka ze skórką pokrojonego w plastry, połówki pomidorków cherry lub ćwiartki pomidora gałązkowego. Cebulkę dymkę kroimy w piórka, szczypiorek siekamy. Ser feta kroimy delikatnie w kostkę (można zastosować także już pokrojony z zalewy). Warzywa mieszamy w misce i polewamy winegretem. Po wymieszaniu dodajemy fetę (już nie mieszamy, aby się nie rozpadła) i dodajemy kiełki.

Sałatka z fetą idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami z masłem czosnkowym.

Smacznego.