Kilka dni temu koleżanka zainspirowała mnie połączeniem słodkiej gruszki ze słonym kozim serem. W połączeniu z kilkoma dodatkami powstała pyszna sałatka. Składników sporo, ale przecież nie będziemy odmawiać sobie warzyw. Zresztą ja jestem zwolenniczką zielonego w każdej ilości i „zielsko” mogę jeść cały czas.

Sałatka z gruszką i kozim serem to takie przeciwstawne połączenie słodkiego i słonego, a do tego delikatna roszponka i wyrazista rukola, słony boczek i słodko-kwaśne porzeczki. Miks smaków, ale jakże udany. Polecam na romantyczną kolację lub jako sałatka na imprezę.

Sałatka z gruszką i kozim serem – przepis

Składniki:

roszponka
rukola
1 dojrzała gruszka
1 roladka sera koziego naturalnego
3 plasterki boczku (cienko krojonego)
czerwone porzeczki
kiełki groszku (można użyć dowolnych)
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Wykonanie:

Sałaty płuczemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzach. Boczek kroimy na mniejsze kawałki, kładziemy na papierze do pieczenia i wkładamy na chwilę do bardzo rozgrzanego piekarnika, aby powstał chrupiący bekon (dosłownie 2-3 minut, koniecznie trzeba pilnować aby się nie spalił).

Gruszkę obieramy i kroimy w sporą kostkę. Roladkę serka koziego kroimy w plastry. Gruszkę, boczek i ser układamy na sałatach. Dekorujemy kiełkami i czerwonymi porzeczkami. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ale uważajmy bo ser i boczek są słone.

Sałatka z gruszką i kozim serem to bardzo szybka przystawka. Nie jest ciężka (pomimo dodatku boczku), ani nie zapycha. Mój mąż zjadł na raz 2 porcje. Polecam, to bardzo ciekawa propozycja dla naszych gości.

Smacznego.