Sałatka z makreli to królowa imprez, świąt czy też codziennej kolacji w miłym towarzystwie. Wszystkie składniki łączą się ze sobą w subtelny sposób tworząc pyszną pastę rybną. Niezwykle prosta do wykonania i efektowna sałatka. To także świetna propozycja na kolację i pyszna sałatka na Wigilię.

Jej największym atutem są warstwy, które po połączeniu dają fantastyczną i lekko pikantną pastę rybną. Po wielokrotnym robieniu tej sałatki stwierdzam, że z przetestowanych dodatków smakowych do makreli świetnie pasuje czerwona cebula. Możemy także użyć szalotki lub dymki wraz ze szczypiorkiem.

Sałatka z makreli – przepis

Składniki:

1-2 makrele wędzone
1 duża cebula (u mnie czerwona)
5 jajek
300 g sera żółtego np. Gouda
natka pietruszki
majonez
sól
pieprz
płatki chili

 

salatkazmakreli

Wykonanie:

Makrele obrać ze skóry i ości i podzielić na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek i każde osobno posiekać na kostkę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać, a żółty ser zetrzeć na dużych oczkach.

Sałatkę w duże szklanej misie należy układać warstwami wg kolejności: białka jajek (lekko posolić i oprószyć płatkami chili), cebula, ryba (dodać odrobinę czarnego pieprzu mielonego), ser, majonez, żółtka i natka.

Znakomitym dodatkiem do sałatki z makreli jest ciemne pieczywo z odrobiną masła.

Smacznego.