A gdyby tak truskawki w wersji wytrawnej? Czemu nie. Spróbujcie tej propozycji. To sałatka ze szpinakiem i truskawkami z delikatnymi kulkami mozzarelli i sosem balsamicznym. Niebo w gębie. Lekka sałatka na imprezę lub romantyczną kolację jako przystawka. Do wykonania także np. na Walentynki – chociaż truskawki „zimowe” hiszpańskie – nie są tak pyszne jak te „letnie” i do tego polskie, no ale na upartego dadzą radę. Tą sałatką możesz zaskoczyć niejednego gościa.

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami – przepis

Składniki:

garść świeżego szpinaku np. szpinak baby
8-10 truskawek
paczka mozzarelli w kulkach – użyłam Zottarelli klasycznej, polecam także nowość – Zotarellę z papryką
dowolne kiełki –  u mnie kiełki groszku
sos balsamiczny (gęsty sos na bazie octu balsamicznego)
sól
pieprz

Wykonanie:

Szpinak przebieramy, aby mieć same piękne i suche listki. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na ćwiartki. Mozzarellę odsączamy. Układamy na półmisku składniki, delikatnie je mieszając np. rękami. Delikatnie soli i pieprzymy. Ozdabiamy kiełkami. Całość polewamy sosem balsamicznym.

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami bardzo dobrze komponuje się z grillowanym filetem z kurczaka i grzankami.

Smacznego.