Sataye z kurczaka to jedna z fajniejszych propozycji imprezowej przekąski. Kurczak na patyczku w pikantnej marynacie curry z dodatkiem słodkiego sosu orzechowego. Cud miód normalnie. Od czasu do czasu przygotowuję półmisek tych przekąsek, bo robi się je szybko i moim gościom zawsze smakuje. Kilka razy proszono mnie już o przepis, ale jakoś nigdy nie mogę zdążyć zrobić zdjęcia. Tym razem się udało – Basia, Marta, Patryk – specjalnie dla Was – sataye z kurczaka z sosem orzechowym.



Sataye z kurczaka z sosem orzechowym – przepis

Składniki:

2 filety z kurczaka
czerwona pasta curry (gotowa) lub:

2 łyżki oliwy
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka soli
szczypta mielonej kolendry
szczypta kurkumy
papryka w proszku (słodka lub ostra)
szczypta kminu rzymskiego
łyżeczka sosu rybnego

sos orzechowy:

2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki śmietany kokosowej (gęstej części mleczka kokosowego)
pół papryczki chili
1 ząbek czosnku
1/2 cm imbiru
1 mała szalotka
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
pół limonki
oliwa

Wykonanie:

FIlety z kurczaka pokroić w podłużne paski, natrzeć pastą curry i odstawić do lodówki na około 15 minut. Jeśli robimy pastę curry samodzielnie to wszystkie składniki umieszczamy w mikserze/malakserze i miksujemy na gładką, gęstą pastę. Sataye z kurczaka nadziewamy na patyczki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10-12 minut (możemy upiec je także na grillu – elektrycznym lub ogrodowym).

W czasie gdy sataye z kurczaka się pieką przygotowujemy sos orzechowy. Na łyżce oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę, dodajemy posiekamy czosnek, chili i starty imbir. Chwilę smażymy. Dodajemy masło orzechowe, śmietanę kokosową i doprawiamy do smaku sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Chwilę wszystko gotujemy, aby osiągnąć dość gęsty słodko-słonawy i lekko pikantny sos.

Sataye z kurczaka podajemy na półmisku wraz z sosem orzechowym. To super przekąska.

Smacznego.