Schab z gruszkami i bryndzą to danie, które posmakowałam u naszych sąsiadów na Słowacji.

Zamiast bryndzy można dać fetę lub zwykły biały ser ( ewentualnie wędzony), jednak bryndza ma specyficzny smak, który dopełnia całość.

Uwielbiam połączenie mięsa z owocami 😉

Schab z gruszkami i bryndzą – przepis

Składniki:

4 plastry schabu
1 twarda gruszka
100 g bryndzy
sól
pieprz kolorowy
1 ząbek czosnku
oliwa
1 łyżeczka miodu

dodatkowo:

kasza jęczmienna z chili
roszponka

Wykonanie:

Schab przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Czosnek rozetrzeć z oliwą. Zamarynować mięso. Po minimum 2 godzinach wyjąć z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Gruszkę wyszorować i razem ze skórką pokroić w plastry podłużne o grubości 0,5 cm. Na plaster schabu położyć plaster gruszki, a na nim odrobinkę miodu.

Zapiekać około 45 minut w temperaturze 180 °C pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem pieczenia można dopiec bez przykrycia.

Porcje schabu z gruszką ułożyć na talerzu i posypać obficie pokruszoną bryndzą.

Schab z gruszkami i bryndzą można podać z kaszą jęczmienną doprawioną chili lub z dowolnymi dodatkami.

Smacznego.