Oj chodził za mną sernik jagodowy na zimno. Jak tylko zobaczyłam świeże jagody miałam ochotę na delikatną piankę serową w towarzystwie tych pysznych owocowych kuleczek. No i doczekałam się. Przepis wydaje się pracochłonny, ale w sumie jest dość prosty. A ciasto jest obłędnie dobre. Polecam, bo warto.

Sernik jagodowy na zimno – przepis

Składniki:

3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg twarogu sernikowego – np. President lub Pilos z Lidla
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
100 ml kremówki
300 g jagód + garść do dekoracji (dodałam także garstkę jeżyn)
2 tabliczki białej czekolady
1/2 szklanki wrzątku
3 łyżki żelatyny
3 pełne łyżki cukru pudru
2 galaretki jagodowe

Wykonanie:

Proporcje podane są na dużą formę (tortownicę) – minimum 26 cm.

Jeśli używamy formy metalowej wykładamy dno papierem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem przez na jasną, puszystą masę, najlepiej przy pomocy miksera. Dodajemy wodę oraz olej, a następnie już tylko przy pomocy łyżki przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, studzimy. Biszkopt możemy przygotować sobie sporo wcześniej, np. wieczorem.

Żelatynę bardzo dokładnie rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej. Ma wyglądać jak prawie bezbarwny kisiel.

W tym czasie możemy przygotować galaretkę. W zależności od producenta i ilości wody której mamy użyć zmniejszamy jej ilość o około 20%. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Jagody i jeżyny miksujemy z łyżką cukru pudru blenderem na gładki mus. Ser, pozostały cukier oraz mleko kondensowane umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia się składników. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i cały czas miksując wlewamy ją do sera.

Masę serową dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy zmiksowane jagody i wylewamy ją na biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki.

W garnuszku podgrzewamy kremówkę (śmietanka ma być gorąca, ale nie powinna się zagotować), a następnie zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej połamaną białą czekoladę. Mieszamy łyżką do chwili aż czekolada dokładnie się rozpuści. Ciepłą dodajemy do pozostałego sera i wylewamy ją na schłodzone ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Sprawdzamy naszą galaretkę – powinna zacząć tężeć. Wyjmujemy sernik jagodowy na zimno, na wierzch układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny, a potem zajadamy ze smakiem.

Smacznego.