Wielokrotnie już pisałam o moich Sąsiadach i naszym wspólnym imprezowaniu i kucharzeniu. Dziś prezentuję Wam kolejny przepis mojej Sąsiadki Karoliny, a właściwie przepis Jej Babci Basi na pyszny sernik kakaowy. To bardzo delikatne ciasto i proste do zrobienia. Mnie zachwyciło i zjadłam jak zawsze za dużo. Dziękuję Karolina za przepis 😀

Sernik kakaowy – przepis

Składniki:

ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie)
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao

masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
3 żółtka
4 białka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki stopionego masła
25o g cukru pudru

Wykonanie:

Składniki na ciasto umieścić w misce i szybko i dokładnie wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 40 minut. Blaszkę ok. 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą zetrzeć do blaszki i równomiernie rozłożyć.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg, żółtka, mąkę, masło i cukier puder wymieszać, dodać pianę z białek i masę wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na masę serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem, 200 stopni bez termoobiegu na około 30 minut.

Sernik kakaowy dobrze wystudzić i podawać na stół.

Smacznego.