Śledź w buraczkach to klasyk. Lekko kwaśno-słonawy śledzik w połączeniu ze słodkimi buraczkami komponują się fantastycznie. Na co dzień i od święta. To jedna z moich ulubionych sałatek śledziowych.

Śledź w buraczkach – przepis

Składniki:

3 matjasy
2 buraki
1 ogórek konserwowy
1 cebula
sól
pieprz
ocet
1 łyżka gęstego jogurtu np. greckiego

Wykonanie:

Matjasy moczymy około 15 minut w zimnej wodzie a następnie około 2 godzin w wodzie z octem w propocjach 1:4. Wymoczoną rybę kroimy w niewielką kostkę. Ogórka kroimy w kosteczkę, podobnie cebulę. Buraki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 150 stopni przez 2 godziny (muszą być bardzo miękkie). Studzimy. Ostudzone buraki kroimy w kostkę wielkości kostek śledzia.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Śledź w buraczkach podajemy np. w małych szklaneczkach. Intensywność smaku tej sałatki śledziowej zależy od stopnia kwaskowatości ryby po wymoczeniu oraz wielkości użytych buraków (ja dodaję 2 średniej wielkości), które dodają potrawie słodyczy. Pieprz z kolei dodaje ostrości. Mamy więc finezję smaków w jednej przekąsce.

Smacznego.