Śledź w sosie musztardowym to propozycja dla lubiących wyraźne smaki i dla zabieganych. Przekąska, którą robi się w 5 minut. Znakomita na przyjęcie imieninowe, świąteczną przystawkę i w zasadzie na każdą inną okazję. A, że ja fanką śledzia jestem od zawsze to propozycje na przekąski rybne to moja specjalność :) I obiecuję, że będzie ich sporo.

Śledź w sosie musztardowym – przepis

Składniki:

3 matjasy
1 średnia cebula
1-2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy Dijon
1-2 łyżeczki majonezu
sól
pieprz

Wykonanie:

Matjasy wymoczyć w zimnej wodzie (w zależności od stopnia słoności kilkukrotnie zmienić wodę). Pokroić w kostkę około 1-2 cm. Cebulę drobno posiekać. Musztardy, majonez, sól i pieprz wymieszać. Sosem zalać śledzie i dokładnie wymieszać. Można odstawić do tzw. „przegryzienia”, ale pyszne są także takie tuż po przygotowaniu.

Śledź w sosie musztardowym plus bagietka i mamy pyszną przekąskę na imprezę. Polecam. Warto udekorować jakimś zielonym dodatkiem, np. kiełkami, natką pietruszki. Ja dodałam jeszcze kilka ziarenek czerwonego pieprzu, dla koloru.

Smacznego.