Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju to klasyk na polskich stołach.

Podawany na imieninach, podczas świąt i przy każdej okazji gdzie króluje biały alkohol. Jego wykonanie jest bardzo proste.

Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju – przepis

Składniki:

1 kg śledzi a’la matjas
4 średnie cebule
kilka ogórków kiszonych lub korniszonów
pieprz
olej
papryka konserwowa
papryka słodka w proszku
natka pietruszki

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, około 6 godzin (najlepiej odstawić na noc). Cebulę pokroić w kostkę. W misce z przykrywką lub dużym słoiku wymieszać śledzie z cebulą, dodać pieprz i paprykę w proszku. W razie potrzeby możemy lekko dosolić, ale śledzie są słone, należy więc uważać. Zalewamy całość olejem, zamykamy i zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

Gotowe śledzie wykładamy na półmisek. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Obkładamy śledzie (można je także wymieszać od razu ze śledziami, ale tak wyglądają o wiele ładniej). Półmisek dekorujemy paseczkami papryki konserwowej i natką pietruszki.

Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju to świetna przekąska lub zakąska do polskich trunków. Polecam na świąteczny stół.

Smacznego.