Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju to klasyk na polskich stołach. Osobiście uwielbiam śledzie w każdej postaci chociaż, nie ukrywam, śledzie na kwaśno najbardziej do mnie „przemawiają”. Śledzik podawany na imieninach, podczas świąt i przy każdej okazji gdzie króluje biały alkohol. Dziś proponuję śledzie z cebulą i ogórkami w oleju. Ich wykonanie jest bardzo proste. A że rozpoczęliśmy karnawał to śledziki w każdej postaci sprawdzą się idealnie na imprezę.

Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju – przepis

Składniki:

1 kg śledzi a’la matjas
2 średnie cebule – ja użyłam szalotek
kilka ogórków kiszonych lub korniszonów
pieprz czarny świeżo mielony
olej lub oliwa
ocet
do dekoracji np. czerwony pieprz, natka pietruszki czy tak jak u mnie niteczki papryczek chili

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu w proporcji 1:1, około 6 godzin (najlepiej odstawić na noc). Ogórki kroimy w plasterki (najlepiej użyć malutkich ogóreczków), a cebulę w kosteczkę. Każdy z matjasów kroimy na kawałki pod kątem i układamy na półmisku. Obkładamy cebulką i ogórkami. Polewamy olejem lub oliwą i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Dowolnie dekorujemy nasze śledzie z cebulą i ogórkami i podajemy. Całość możemy schłodzić w lodówce – owińmy nasz półmisek folią spożywczą.

Smacznego.