Żadna udana impreza nie może odbyć się bez stołu pełnego pysznych przekąsek. W zależności od charakteru imprezy częstujemy gości lekkimi przystawkami na zimno lub pysznymi smakołykami na gorąco.

Napoje i desery to również nieodzowna część każdej udanej zabawy i przyjęcia, zatem je również znajdziecie na stronie. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Zapraszam do korzystania ze sprawdzonych przepisów na organizację imprezy lub dań na co dzień.

Wszystkie opinie i komentarze są mile widziane.


Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju

Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju

Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju to klasyk na polskich stołach.

Podawany na imieninach, podczas świąt i przy każdej okazji gdzie króluje biały alkohol. Jego wykonanie jest bardzo proste.

Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju – przepis

Składniki:

1 kg śledzi a’la matjas
4 średnie cebule
kilka ogórków kiszonych lub korniszonów
pieprz
olej
papryka konserwowa
papryka słodka w proszku
natka pietruszki

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, około 6 godzin (najlepiej odstawić na noc). Cebulę pokroić w kostkę. W misce z przykrywką lub dużym słoiku wymieszać śledzie z cebulą, dodać pieprz i paprykę w proszku. W razie potrzeby możemy lekko dosolić, ale śledzie są słone, należy więc uważać. Zalewamy całość olejem, zamykamy i zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

Gotowe śledzie wykładamy na półmisek. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Obkładamy śledzie (można je także wymieszać od razu ze śledziami, ale tak wyglądają o wiele ładniej). Półmisek dekorujemy paseczkami papryki konserwowej i natką pietruszki.

Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju to świetna przekąska lub zakąska do polskich trunków. Polecam na świąteczny stół.

Smacznego.

Zobacz także:

Podziel się uwagami i dodaj swój komentarz.

Brak komentarzy dla przepisu na Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju

Top blogi