Żadna udana impreza nie może odbyć się bez stołu pełnego pysznych przekąsek. W zależności od charakteru imprezy częstujemy gości lekkimi przystawkami na zimno lub pysznymi smakołykami na gorąco.

Napoje i desery to również nieodzowna część każdej udanej zabawy i przyjęcia, zatem je również znajdziecie na stronie. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Zapraszam do korzystania ze sprawdzonych przepisów na organizację imprezy lub dań na co dzień.

Wszystkie opinie i komentarze są mile widziane.


Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju

Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju

Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju to klasyk na polskich stołach.

Podawany na imieninach, podczas świąt i przy każdej okazji gdzie króluje biały alkohol. Jego wykonanie jest bardzo proste.

Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju – przepis

Składniki:

1 kg śledzi a’la matjas
2 średnie cebule (u mnie czerwone)
kilka ogórków kiszonych lub korniszonów
pieprz
olej lub oliwa
papryka słodka w proszku
cytryna
ocet

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu w proporcji 1:1, około 6 godzin (najlepiej odstawić na noc). Ogórki kroimy w paseczki, a cebulę w krążki. Każdy z matjasów kroimy na paski, w poprzek kładziemy paseczek ogórka i zawijamy w rolmopsa. Obkładamy krążkami cebuli. Z oleju i przypraw robimy sos do śledzi. Mieszamy składniki (wg upodobań smakowych) i zalewamy śledzie. Wykładamy na talerz i dekorujemy np. plastrami cytryny, sałatą, krążkami cebuli czerwone lub ulubionymi dodatkami.

Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju to świetna przekąska lub zakąska do polskich trunków. Polecam na świąteczny stół.

Smacznego.

Podziel się uwagami i dodaj swój komentarz.

Brak komentarzy dla przepisu na Śledzie z cebulą i ogórkami w oleju