Śledzie z chrzanem do wariacja dla osób lubiących ostrzejsze, wyraziste smaki.

W zależności do słoności śledzia i ostrości chrzanu wszystkie dodatkowe składniki tej przekąski dodajemy według potrzeby i uznania.

Śledzie z chrzanem – przepis

Składniki:

filety śledziowe a’la matjas
chrzan tarty
majonez
ugotowane jajka – same białka
sól
pieprz
natka pietruszki
ketchup
cebula

Wykonanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 4 godziny (można w połowie czasu zmienić wodę na nową). Odsączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną, ale wyraźną kostkę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

W misce mieszamy śledzie z cebulą. Ugotowane jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Potrzebne nam są tylko białka. Żółtka możemy wykorzystać np. do sałatki z makreli.

Białka kroimy drobno i dodajemy do ryby. Dodajemy dużą ilość chrzany, majonez i przyprawy. Dużą łyżką nakładamy porcje śledziowej pierzynki na talerz wcześniej udekorowany np. listkami sałaty.

W małej miseczce mieszamy majonez z ketchup w proporcji 1:1. Każdą pierzynkę śledziową dekorujemy według uznania sosem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.