Domowy smalec z cebulą i jabłkiem. Wyborny smak wiejskiego smalcu z prawdziwym domowych chlebem, podanego z kiszonym ogórkiem. Przekąska rodem z PRL-u. Pamiętam zapach świeżego chleba i smak pajdy z solidną porcją smalczyku. A do tego domowe ogórki – kiszone albo małosolne. Pyszności.

Smalec z cebulą i jabłkiem – przepis

Składniki:

1 kg słoniny
5 cebul
2 jabłka
czarny pieprz grubo mielony
sól
1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Słoninę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka i powoli topić. Cebulę i jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Gdy skwarki słoniny zaczną się rumienić, dodać cebulę i jabłka. Smażyć do lekkiego zbrązowienia, uważając aby nie przypalić dodatków. Do smalcu dodać sól i pieprz. Po wyłączeniu kuchenki dodać ząbek czosnku posiekany w drobną kostkę lub przeciśnięty przez praskę.

Smalec podawajemy na pajdzie wiejskiego chleba i kiszonymi lub małosolnymi ogórkami. Takie kanapki przywołują smak dzieciństwa. To bomba kaloryczna ale od czasu do czasu podczas smakoiwtej imprezy możemy sobie na jedną pajdę pozwolić.

Smacznego.