Czas wielkanocny to czas kiedy w ruch idą jajka. A jak jajka to i dodatki do nich. Sos tatarski kojarzy się głównie z jajkami czy śledziami. Może być też znakomitym dodatkiem do mięs, wędlin, a także jako samodzielna przystawka z pajdą chleba. Przygotowanie sosu tatarskiego jest niezwykle proste. Kilka składników wymieszanych ze sobą i świetny dodatek gotowy. Szczególnie jeśli wykonamy go na domowym majonezie, palce lizać.

Sos tatarski – przepis

Składniki:

kilka ogórków konserwowych
marynowane grzybki – podgrzybki i prawdziwki
1 cebula
majonez (najlepiej domowy)
śmietana
musztarda
cukier
sól
pieprz
sok z cytryny lub zalewa z grzybków marynowanych

Wykonanie:

Ogórki, grzybki i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać śmietanę, majonez, musztardę, cukier, sól i pieprz i odrobinę soku z cytryny lub zalewy z grzybków.  Proporcje i ilość składników do sosu tatarskiego zależy od wielkości ogórków i grzybów, jednak po połączeniu wszystkich składników mamy otrzymać gęsty sos.

Do sosu tatarskiego można też dodać inne składniki tj. szczypiorek, natkę pietruszki, kapary, oliwki czy jajko lub żółty ser.

Smacznego.