Tak sobie ostatnio siedzę i myślę, że jeszcze nie podzieliłam się z Wami przepisem na jeden z moich ulubionych makaronów czyli spaghetti carbonara. Robię go bardzo często, bo robi się ekspresowo. Tyle co ugotować makaron. Nie jest to może zbyt dietetyczne danie, ale jest pyszne. Polecam Wam na szybki obiad albo kolację dla znajomych.

Pasta alla carbonara to potrawa kuchni włoskiej złożona z makaronu oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz boczku i żółtego sera. W prawdziwym sosie carbonara nie używamy śmietany. Ja dodaję jeszcze świeżą natkę pietruszki. Palce lizać 😀

Spaghetti carbonara – przepis

Składniki:

4 żółtka
150 g wędzonego boczku
100 g sera np. peccorino, parmezan, cheddar
400 g makaronu np. spaghetti
oliwa z oliwek
czarny pieprz
sól
natka pietruszki

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy zostawiając trochę wody z gotowania. Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy na chrupko boczek pokrojony w paseczki. Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki. Żółtka roztrzepujemy ze startym serem, doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy do makaronu szybko mieszając, aby utworzyć pyszny sos. Możemy dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Pilnujemy, aby nie zrobiła nam się jajecznica :)

Na koniec do naszego spaghetti carbonara dodajemy posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie, ja bardzo lubię) i posypujemy serem. Podajemy z lampką wina 😀

Smacznego.