Gdy wpisuję w wyszukiwarkę „stripsy z kurczaka” pojawia mi się mnóstwo wyników i propozycji jak przygotować tą w sumie prostą przekąskę, aby wyglądała i smakowała jak w stripsy z KFC. No nie jest to proste. Wypróbowałam już wiele połączeń przypraw, ale ciągle coś nie tak. Ok, bądźmy szczerzy – nie wiemy co jest w tej panierce (a ponoć kurczak jest wcześniej gotowany, więc pewnie też w jakiejś mieszance nie wiadomo czego). Smaku nie odwzorujemy, wygląd już szybciej. Po wielu próbach podaję Wam przepis na moje ulubione domowe stripsy z kurczaka.

Stripsy z kurczaka – przepis

Składniki (na 4-6 osób – solidna porcja):

4 filety z kurczaka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki chili w proszku
2 łyżeczki mielonego pieprzu

ciasto:

2 jajka
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki (ewentualnie więcej do odpowiedniej konsystencji ciasta)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
3 łyżeczki chili w proszku lub którejś z ostrzejszej przyprawy (u mnie 2 łyżeczki chili + 1 łyżeczka Bhut Jolokia – jedna z ostrzejszych papryczek chili)
2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżeczki czosnku mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)

dodatkowo:

1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
duża ilość oleju do smażenia

Wykonanie:

Mięso oczyszczamy i kroimy na niezbyt duże paseczki. Im mniejsze tym według mnie stripsy apetyczniejsze, bo pokrywająca je panierka zwiększy ich objętość. Mięso posypujemy przyprawami i dokładnie je w nich obtaczamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (polecam na całą noc).

Składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy trzepaczką lub blenderem, ewentualnie dosypujemy więcej mąki – mamy otrzymać gęste ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 15 minut.

Olej rozgrzewamy z wysokim rondlu, możemy też użyć frytkownicy na ok. 160 stopni. Olej nie może być zbyt zimny, ani zbyt gorący – musimy regulować jego temperaturę, aby nie spalić stripsów a jednocześnie, aby były usmażone w środku.

W osobnej misce mieszamy obie mąki. Zamarynowanego kurczaka wyciągamy chwilę wcześniej z lodówki, aby miał temperaturę pokojową. Obtaczamy w cieście naleśnikowym i wrzucamy stripsy z kurczaka do miski z mąkami. Potrząsamy miską, aby obtoczyć mięso (nie przyklepujemy mąki) i szczypcami lub widelcem wrzucamy stripsy na gorący olej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Stripsy z kurczaka to imprezowy hicior. Są doskonałe także na zimno. Podajcie do nich ketchup, sos czosnkowy lub sos chili. Mam nadzieję, że Wam posmakują. Nie są takie same jak w KFC ale są równie pyszne i na pewno zdrowsze.

Smacznego.