Robiliście kiedyś świąteczny pasztet? Może wydawać się trudny, pracochłonny, ale włożony trud naprawdę się opłaca. Pasztet jest wyrazisty w smaku, aromatyczny i kremowy. Idealny na świąteczny stół, sylwestrową imprezę lub kolację dla znajomych. Polecam –  warto!

Świąteczny pasztet – przepis

Składniki:

0,5 kg świeżej karkówki
0,5 kg świeżej łopatki
1 kg świeżego boczku
0,5 kg wątróbek drobiowych
włoszczyzna
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 bułki kajzerki
5 jajek
sól
pieprz
majeranek
wędzona papryka słodka
gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć. Karkówkę, łopatkę, boczek pokroić w mniejsze kawałki, włoszczyznę obrać. Zalać wszystko wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować wszystko na średnim ogniu przez około 1,5 godziny (do miękkości mięsa).

Na około pół godziny przed końcem gotowania dodać obraną cebulę i ząbki czosnku.

Mięso i warzywa odcedzić i przestudzić. Usunąć liście i ziele. Wątróbki oczyścić i zaparzyć w wywarze z mięsa i warzyw (około 5 minut). Odcedzić. Wywar pozostawić do podlania zmielonego mięsa, jeśli byłoby zbyt suche.

Przygotować maszynkę do mielenia mięsa (najmniejsze oczka) i dużą miskę. Dwukrotnie zmielić całe mięso, warzywa, wątróbkę. Bułki namoczyć w ciepłej wodzie i odcisnąć. Zmielić wraz z masą mięsną.

Gdy masa jest już zmielona czas na przyprawianie. Dodajemy przyprawy (ilość dowolna według upodobań smakowych). Wbijamy jajka i dokładnie wyrabiamy masę. Rozkładamy ją w foremkach do keksa/pasztetu – użyłam foremek aluminiowych.Pasztet możemy ozdobić przed pieczeniem np. wzorami z ciasta francuskiego, orzechami czy migdałami.

Świąteczny pasztet pieczemy w piekarniku bez termoobiegu przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i chłodzimy w lodówce.

Pasztet gotowy do podania, np. z konfiturą z żurawiny, sosem cumberland lub sosem chrzanowym. Idealny z dodatkiem marynowanych grzybków lub oliwek. Pyszny na święta, na kolację, na przyjęcie.

Smacznego.