Piernik z powidłami powinien znaleźć się w każdym domu na święta. Pachnie przyprawami korzennymi, jest delikatny i wilgotny. Według mnie idealnie oddaje smak świąt. W tym roku moje święta były inne niż dotychczas, więc większość przepisów typowych dla świąt Bożego Narodzenia przygotowuję z opóźnieniem m.in. na Sylwestra i Nowy Rok.

Ten piernik jest wyjątkowy, gdyż robi się go bardzo szybko i nie wymaga dojrzewania ciasta. Jest przy tym mięciutki, słodki i aromatyczny. Przepis dostałam 3 lata temu od sąsiadki. W tym roku piernik zrobiłam po raz czwarty, tym razem lekko modyfikując składniki i jest idealny. Bardzo polecam.

Świąteczny piernik z powidłami – przepis

Składniki:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
200g płynnego miodu
125g miękkiego masła
3 jajka
200 ml śmietany 18%
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao

dodatkowo
3 słoiczki powideł śliwkowych (po 250-280 g)
200g gorzkiej czekolady
100 ml mleka
orzechy włoskie

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy z cukrem i ucieramy dalej. Porcjami dodajemy miód i śmietanę (na 3-4 razy, aby składniki dobrze się połączyły). Mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao przesiewamy do miski, dodajemy do masy i delikatnie mieszając łyżką łączymy wszystkie składniki. Pozostawione białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy je do ciasta i mieszamy.

Formę (większą „keksówkę”  u mnie to 13×21 cm lub kwadratową blaszkę 20×20) wykładamy papierem lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy ciasto i pieczemy około 50 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Studzimy i kroimy na 3 placki.

Powidła śliwkowe (lub inne dowolne) przekładamy do rondelka i podgrzewamy kilka minut. Gorącymi powidłami przekładamy 3 warstwy piernika, smarujemy także wierzch i boki ciasta. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Do garnuszka wlewamy mleko i dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do powstania pięknej błyszczącej polewy. Lekko przestudzić. Polewą oblać świąteczny piernik z powidłami. Udekorować np. orzechami włoskimi.

Piernik z powidłami jest mega wilgotny i ciężki. Utrzymuje świeżość przez kilka dni. Jest bardzo słodki i taki baaardzo świąteczny. W tym roku będzie świetnym deser w Nowy Rok.

Smacznego.