Szarlotka z kruszonką
Szarlotka z kruszonką to jedno z najpopularniejszych ciast, szczególnie jesienią, gdy jabłek mamy pod dostatkiem. Robi się ją szybko, jest delikatna, nie za słodka i prawie każdy za nią przepada. Uwielbiam taką ciepłą szarlotkę, oczywiście najchętniej z dodatkiem gałki lodów. A przepis na to ciasto jest bardzo prosty.
Szarlotka z kruszonką
Składniki:
ciasto:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
230 g masła
1 jajko
nadzienie:
8-10 twardych jabłek
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki, dodać jajko i dobrze wyrobić ciasto, szybko je zagniatając. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.
Jabłka pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach, umieścić w garnku, dolać wodę, sok z cytryny i dusić przykryte około 15 minut. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną i dusić jeszcze przez 2 minuty.
Formę 30×20 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wgnieść w formie i ponakłuwać lekko widelcem. Wyłożyć na ciasto jabłka, na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.
Piec w piekarniku około 50-60 minut (do zrumienienia kruszonki), w temperaturze 180 stopni. Ostudzić w formie.
Szarlotka z kruszonką plus lody śmietankowe to harmonijne połączenie smaków. W sam raz na deser lub słodką przekąskę.
Smacznego.
250 g szklanki? Czyli ile?
250 g czyli trochę więcej niż 1,5 szklanki mąki pszennej
Poprawione 
na ile stopni piecze się tą szarlotką
180 stopni
Dodane do przepisu
Pozdrawiam i dzięki za czujność.
wyborna !! rozpływa się w ustach ! ja czasami aby zaoszczędzić na czasie dodaje jabłka prażone ze słoika np. z Pińczowa, też dobrze smakują
Wspaniała szarlotka, uwielbiam