Szarlotka z kruszonką to jedno z najpopularniejszych ciast, szczególnie jesienią, gdy jabłek mamy pod dostatkiem. Robi się ją szybko, jest delikatna, nie za słodka i prawie każdy za nią przepada. Uwielbiam taką ciepłą szarlotkę, oczywiście najchętniej z dodatkiem gałki lodów. A przepis na to ciasto jest bardzo prosty.

Szarlotka z kruszonką

Składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
230 g masła
1 jajko

nadzienie:

8-10 twardych jabłek
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki, dodać jajko i dobrze wyrobić ciasto, szybko je zagniatając. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.

Jabłka pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach, umieścić w garnku, dolać wodę, sok z cytryny i dusić przykryte około 15 minut. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną i dusić jeszcze przez 2 minuty.

Formę 30×20 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wgnieść w formie i ponakłuwać lekko widelcem. Wyłożyć na ciasto jabłka, na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.

Piec w piekarniku około 50-60 minut (do zrumienienia kruszonki), w temperaturze 180 stopni. Ostudzić w formie.

Szarlotka z kruszonką plus lody śmietankowe to harmonijne połączenie smaków. W sam raz na deser lub słodką przekąskę.

Smacznego.