Szaszłyki z kurczakiem i warzywami to pyszne, zdrowe, niskokaloryczne i bardzo sycące danie, zarówno na obiad czy też jako ciepła przekąska na imprezę.

W sezonie grillowym zawsze przygotowujemy je na grillu ogrodowym, w zimowym zaś na elektrycznym lub po prostu w piekarniku. Decyzja jakie warzywa użyjemy do naszych szaszłyków jest indywidualna, niczego nie narzucam, prezentuję moje ulubione zestawienie. Do tego pieczone ćwiartki młodych ziemniaczków z ziołami i mamy pyszny i zdrowy obiad.

Szaszłyki z kurczakiem – przepis

Składniki:

2 filety z kurczaka
2 cukinie
30 dkg pieczarek
1 duża czerwona papryka
kilka średnich cebul np. czerwonych
patyczki do szaszłyków
oliwa z oliwek lub olej
sól
pieprz
papryka czerwona lub chili
majeranek

 

Wykonanie:

Filety z kurczaka oczyścić z błon, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Mięso włożyć do miski, dodać sól, pieprz , majeranek i paprykę oraz oliwę. Dokładnie pokryć wszystkie kawałki marynatą. Odstawić na minimum 30 minut w chłodne miejsce.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć, cebulę obrać. Cukinię pokroić w plasterki grubości około 1 cm, pieczarki w ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości), paprykę w większą kostkę, a cebulę w krążki.

Patyczki do szaszłyków włożyć na chwilę do zimnej wody, lekko osuszyć.

Na patyczki nadziewać poszczególne składniki – kolejność bez znaczenia.

Po założeniu składników szaszłyki z kurczakiem i warzywami można posypać jeszcze dowolnymi suszonymi ziołami (np. prowansalskimi).

Szaszłyki grillujemy z każdej strony po około 4-5 minut lub do pożądanego stopnia upieczenia. Na grillu ogrodowym używajmy aluminiowych tacek. Na grillu elektrycznym szaszłyki z kurczakiem wychodzą równie pyszne, trzeba jedynie grillować uważniej, aby nie wysuszyć mięsa i warzyw.

Moimi ulubionymi dodatkami do szaszłyków z kurczakiem jest sos czosnkowy lub słodko-kwaśny. Dodajmy do nich pieczone ziemniaczki z ziołami i mamy sycący obiad dla kilku osób.

Smacznego.