Majówka. Czas grillowania. Czas błogiego odpoczynku na łonie natury. No dobrze, pogoda nas nie rozpieszcza, ale jaka to Majówka bez grilla. Dla miłośników kuchni lżejszej i zdrowszej, zamiast kiełbaski czy karkówki proponuję pyszne szaszłyki z łososia w sosie teriyaki. Proste i smaczne szaszłyki z dodatkiem zielonego brokuła, nie dość że wyglądają bardzo apetycznie to jeszcze smakują wyśmienicie. Wrzućcie je na ruszt. Polecam!

Szaszłyki z łososia w sosie teriyaki – przepis

Składniki:

0,5 kg fileta z łososia
1 brokuł
sól
pieprz
sok z cytryny
sos teriyaki

Wykonanie:

Łososia oczyszczamy (jeśli kupiliśmy rybę ze skórą – zdejmujemy ją) i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut. Brokuła oczyszczamy i kroimy w różyczki, a następnie każdą różyczkę na pół. Brokuła możemy lekko obgotować, ale nie jest to konieczne. Ja lubię gdy chrupię po ugrillowaniu. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie rybę i brokuła (patyczki możemy wcześniej namoczyć w wodzie, aby nie przypalały się podczas pieczenia). Przy pomocy pędzelka smarujemy nasza szaszłyki z łososia i brokuła sosem teriyaki.

Szaszłyki umieszczamy na tacce do grillowania i pieczemy z każdej strony około 5 minut. W trakcie pieczenia możemy posmarować ponownie sosem, wtedy pięknie się skarmelizuje.

Szaszłyki możemy także upiec na patelni grillowej, grillu elektrycznym oraz w piekarniku.

Idealne z dodatkiem chutneya z mango.

Smacznego.