Kto by pomyślał, że szparagi w cieście francuskim to taka szybka i pyszna przekąska. Wyszło jakoś tak przypadkiem – w ciasteczek z truskawkami zostało mi trochę ciasta francuskiego a z jajecznicy ze szparagami – szparagów. Co tu zrobić? Ano połączyć oba składniki. I do piekarnika. Powiem Wam, że dawno nie jadłam tak dobrej przekąski. Jesz, jesz i nie możesz przestać. Świetna do piwa lub wina, robi się moment.

Szparagi w cieście francuskim – przepis

Składniki:

kilka zielonych szparagów obgotowanych wcześniej (5-7 minut) w wodzie z dodatkiem soli i cukru
ciasto francuskie
1 jajko

Wykonanie:

Wycinamy z ciasta francuskiego paski długości połowy szparaga i szerokości około 2 cm. Kładziemy szparaga na środek ciasta i ciasno zawijamy, dobrze sklejając brzegi. Po zawinięciu wszystkich szparagów układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy w temperaturze 220-230 stopni około 10 minut (na złoty kolor). Szparagi w cieście francuskim podajemy jako przekąskę na imprezę do wina lub piwa. Fajnie sprawa się jako przekąska dla dzieci.

Smacznego.