Grzybów w tym roku jak na lekarstwo. Ze względu na suszę próżno szukać grzybów na targowiskach. Miejmy nadzieję, że ta sytuacja się zmieni, bo nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez suszonych grzybów. A i moja przyjaciółka Iza będzie zawiedziona, gdy nie dostanie kolejnego słoiczka marynowanych grzybków (które na marginesie zjada na raz, prosto ze słoiczka). Na szczęście w pobliskim warzywniaczku udało mi się dorwać świeże kurki, więc czym prędzej przygotowałam jedną z moich ulubionych tart czyli tartę kurkową. Aromatyczną, krucha, pachnącą tymiankiem. Idealna na jesienne dni. Mam nadzieję, że uda mi się kupić (lub zebrać w lesie) zapas prawdziwków i podgrzybków na kolejne grzybowe cuda kulinarne.



Tarta kurkowa – przepis

Składniki:

ciasto:

200 g mąki pszennej
1 jajko
100 g masła
pół łyżeczki soli

farsz:

1 cebula
100 g boczku (opcjonalnie)
300 g kurek (można użyć mrożonych)
1 ząbek czosnku
200 ml śmietany 30%
4 jajka
tarty ser np. mozzarella
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa
świeży tymianek

dodatkowo: surowa fasola lub groch do obciążenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę, sól, jajko i zimne, pokrojone w kostkę masło umieszczamy w misce i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Możemy także użyć malakser. Zagniatamy szybko i krótko, aby nie ogrzewać ciasta rękami. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Grzyby przebieramy, oczyszczamy i drobno kroimy. Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę i boczek (mięso możemy pominąć, nie jest konieczne). Następnie dorzucamy kurki i smażymy kilka minut. Dodajemy starty ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy śmietanę i tarty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy masę grzybową i dokładnie mieszamy. Ze świeżego tymianku odrywamy listki (jeśli trzeba drobniej siekamy) i dodajemy do farszu.

Kruche ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy lub wylepiamy nim formę do tarty. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego np. fasolę (aby obciążyć ciasto). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Następnie usuwamy papier z fasolą, nakładamy farsz do tarty i pieczemy kolejne 35-40 minut. Wierzch możemy jeszcze posypać serem i ziołami. Upieczoną tartę odstawiamy na około 10 minut do przestygnięcia – łatwiej będzie się kroić.

Tarta kurkowa jest świetną propozycją na kolację, przekąską np. na przyjęcie sylwestrowe, przystawką do białego wina. Smakuje i pachnie wybornie.

Smacznego.