Tarta serowa z sosem mandarynkowym to pyszna i delikatna propozycja dla miłośników słodyczy.

Delikatny sernik z bitą śmietaną z dodatkiem sosu mandarynkowego to smak raju.

Tarta serowa z sosem mandarynkowym – przepis

Składniki:

0,5 kg sera twarogowego
0,2 l śmietany 30%
2 budynie śmietankowe
5 jaj
1 cukier wanilinowy
1 szklana cukru
4 mandarynki
łyżka oliwy
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Ser twarogowy utrzeć z połową szklanki cukru, cukrem wanilinowym i budyniami. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywno, dodać powoli 1/4 szklanki cukru. Śmietanę kremówkę ubyć na sztywno. Do masy serowej dodać kremówkę i białka delikatnie mieszając, aby piana nie opadła.

Formę do tarty posmarować oliwą i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180′.

Masę serową wylać do formy. Piec 70 minut. Po wyjęciu z piekarniku wystudzić.

Mandarynki obrać. 2 sztuki delikatnie obrać także z białych błonek i rozłożyć na wystudzonej tarcie. Pozostałe mandarynki wrzucić do rondelka i zasypać pozostałym cukrem. Gotować do momentu skarmelizowania cukru. Gotowym sosem polać tartę.

Smacznego.