Tarta z dynią to kolejna propozycja na jesienne ciasto.

Delikatna tarta o korzennym posmaku, idealna do gorącej herbaty z imbirem to cudowny deser z dyni.

Tarta z dynią – przepis

Składniki:

250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50 g wody
sól
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru

1 szklanka startej na papkę dyni
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka miodu
1/2 szklanki kremówki
1 łyżka mąki
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 goździki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką, solą i cukrem. Dodać żółtko i wodę i zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć na 10 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i przenieść (najlepiej przy pomocy wałka) na formę do tarty. Dokładnie wykleić formę ciastem, usuwając wystające brzegi.

Na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać ziarna fasoli. Piekarnik rozgrzać do 180 °C, wstawić tartę i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z fasolą i dopiec kolejne 5 minut.

Dynię, miód, cukier puder, kremówkę, mąkę, jajka i przyprawy dokładnie wymieszać na kremową masę. Wylać na upieczony spód tarty i wstawić do piekarnika na kolejną godzinę.

Tarta z dynią na słodko gotowa 😉 Można udekorować ją cukrem pudrem lub bitą śmietaną.

Smacznego.