Pyszna, delikatna i krucha tarta z łososiem i porami to świetna propozycja na przystawkę lub danie główne.

Tym daniem na pewno pozytywnie zaskoczysz swoich gości. Nie jest ani pracochłonne ani czasochłonne. A smakuje wyśmienicie. Do tego to świetna przekąska także na zimno. Polecam użyć łososia wędzonego na ciepło w kostce lub w formie tzw. pralin. Są idealne do tego przepisu, gdyż smak łososia jest wyrazisty a jego konsystencja kremowa i apetyczne.

Tarta z łososiem i porami – przepis

Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta kruchego lub z przepisu na ciasto kruche
2 pory
250 g łososia wędzonego na ciepło
3 żółtka
3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
koperek
żółty ser
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
cytryna
łyżka masła
płatki chili
2 łyżki mąki

tartazlososiemiporami

Wykonanie:

Pora oczyścić i pokroić w talarki. Udusić na łyżce masła dodając szczyptę soli, pieprzu i płatków chili. Formę do tarty wyłożyć ciastem. Koperek posiekać. Wędzonego łososia podzielić na mniejsze kawałki. Na cieście rozłożyć pory, na nich ułożyć rybę.

Żółtka roztrzepać, dodać śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę. Dobrze wszystko wymieszać. Dodać posiekany koperek. Żółty ser zetrzeć na tarce. Warto wybrać twardy i wyrazisty w smaku ser np. parmezan lub cheddar.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni bez termoobiegu.

Tartę z łososiem i porami zalać masą jajeczną i obsypać serem. Zapiec w piekarniku przez 15-20 minut. Upieczoną tartę udekorować cząstkami cytryny i świeżymi ziołami.

Tarta z łososiem i porami znakomicie komponuje się ze świeżą sałatą z jogurtem naturalnym jak również z prostą surówką z kapusty pekińskiej. Mi smakuje także jako przekąska na zimno.

Smacznego.