Kolejna z moich propozycja na maj to wiosenna tarta ze szparagami. Sezon krótki, trzeba korzystać z dobrodziejstwa wiosny póki jest. Tarta ze szparagami jest prosta, szybka i bardzo smaczna. Doskonała na zimno i ciepło. Świetna jako przystawka na wiosenne przyjęcie czy grilla dla znajomych. Idealna na kolację do białego wina lub przekąska dla dzieci. Według mnie to najlepsza tarta ze szparagami.

Tarta ze szparagami – przepis

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (prostokątne)
kilka szparagów wcześniej obgotowanych (10 minut) w wodzie z dodatkiem soli i cukru
kilka pomidorków koktajlowych
tarty ser np. cheddar
50 ml śmietanki 12-18%
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
zioła do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z boków ciasta robimy takie zakładki do środka i widelcem robimy wzorek. Nakłuwamy ciasto widelce i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Jajko roztrzepujemy ze śmietanką, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Smarujemy ciasto na środku (bez zakładek), posypujemy 2/3 startego sera i układamy szparagi. Szparagi wcześniej gotujemy w wodzie z solą i cukrem około 10 minut, wcześniej odrywając twarde końcówki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na szparagach. Posypujemy resztą sera i wstawiamy na kilka minut do piekarnika (200 stopni) aby ser się rozpuścił.

Tartę podajemy udekorowaną świeżymi ziołami np. listkami bazylii itp. Do tarty ze szparagami świetnie pasuje białe wytrawne wino. Korzystajmy z sezonu na szparagi i delektujmy się pysznościami.

Smacznego.