Pisałam już kilka razy, że jestem wielką fanką ryb. Także ryb na surowo w postaci tatara. Tatar z łososia to dla mnie kulinarne święto. Delikatna posiekana ryba z odpowiednimi dodatkami podkręcającymi smak. Uwielbiam. Jeśli lubicie tatara mięsnego i lubicie ryby to ta wersja powinna również przypaść Wam do gustu.

Tatar z łososia – przepis

Składniki:

200 g świeżego łososia (filet bez ości i skóry)
1 mała czerwona cebula
kawałek zielonego ogórka
łyżka soku z cytryny
olej słonecznikowy
sól
pieprz

Wykonanie:

Ostrym nożem siekamy łososia. Solimy i pieprzymy, dodajemy sok z cytryny i odrobinę oleju. Ogórka i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Tatar z łososia możemy wymieszać z pozostałymi składnikami i schłodzić, ale możemy także ułożyć małe tatarki na talerzu dla naszych gości, tworząc ładne kompozycje.

Przy użyciu obręczy nakładamy na spód tatar, następnie drobno pokrojonego ogórka i cebulę i na wierzch ponownie tatar. Dekorujemy pieprzem i ziołami.

Tatar z łososia przed podaniem chłodzimy. Podajemy z dodatkiem np. bagietki.

Smacznego.