Mieliście okazję spróbować tatara z tuńczyka? Dla niektórych może to zabrzmieć jak profanacja tej drogiej ryby, ale obiecuję, że będzie pysznie. Po raz pierwszy spróbowałam takiego połączenia smaków kilka miesięcy temu podczas poznańskiego Culinary Fest. Miałam okazję skosztować odrobiny tatara z tuńczyka w towarzystwie cytrusów. Jako, że porcje były iście degustacyjne nie pozostało mi nic innego jak tylko odtworzyć ten przepis w domu. Zabierałam się za niego dość długo, ale w końcu jest. A wraz z nim kolacja z rangą prawie uroczystej :) A skoro mi posmakowało –  a pisałam już kiedyś, że nie przepadam za surową rybą – mam nadzieję, że i Wam posmakuje.

Przepis jest prosty. Najważniejsza jest świeża ryba. Mam tu na myśli dobrej jakości tuńczyka – także mrożonego, pod warunkiem, że znajdziemy takiego bez glazury i głęboko mrożonego.

Tatar z tuńczyka – przepis

Składniki:

200 g świeżego tuńczyka (może być mrożony)
1 pomarańcza
0,5 czerwonego grejfruta
mały kawałek świeżego ogórka ze skórką
sól gruboziarnista
świeżo mielony czarny pieprz
pół łyżeczki oliwy z oliwek
pół łyżeczki sosu sojowego do smaku

opcjonalnie: szczypiorek, sok z cytryny do smaku, świeże zioła do dekoracji

Wykonanie:

Tuńczyka myjemy i osuszamy. Jeśli mamy mrożonego to odmrażamy go powoli (bez użycia wody czy mikrofalówki). Siekamy go bardzo drobno dużym nożem (absolutnie nie mielimy, ani nie rozdrabniamy na miazgę). W pomarańczy i grejfruta wykrawamy miąższ, bez białych błonek i kroimy go drobno. Ogórka kroimy w drobną kosteczkę. Jeśli dodajemy szczypiorek siekamy go drobno.Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Sok, który pozostał nam w kawałkach owoców wyciskamy do ryby. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i sos sojowy. Odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce. Po tym czasie odlewamy wodę/sok i formujemy nasz tatar z tuńczyka na talerzu. Warto go spróbować czy nie brakuje mu kwaskowości i ewentualnie dodać sok z cytryny.

Na talerzu nasz tatar z tuńczyka polewamy kilkoma kroplami oliwy i dekorujemy ziołami. Podajemy z ciemnym pieczywem. To przepyszna i wykwintna przystawka na przyjęcie.

Smacznego.