Tiramisu z owocami to świeży i orzeźwiający deser, doskonały na imprezę w środku lata. Deser jest tak prosty do wykonania, że w ciągu kilku minut mamy pyszność, której nie powstydzimy się podać naszym gościom. Aktualnie mamy sezon na polskie soczyste owoce zatem polecam deser właśnie z nimi. Za każdym razem ten sam deser może by zupełnie nową propozycją na naszym stole. Zmień owoce, albo zamiast biszkoptów wsyp do deseru płatki owsiane i zaskocz swoich gości cudownie lekkim deserem. To wariacja powstała z przepisu na klasyczne tiramisu, tym razem bez dodatku kawy a z orzeźwiającymi owocami.

Tiramisu z owocami –  przepis

Składniki:

200 g mascarpone
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
okrągłe biszkopty lub dowolne płatki
świeże owoce sezonowe – maliny, porzeczki, jagody, borówki, truskawki, czereśnie, wiśnie

Wykonanie:

Jajka parzymy i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, aż zmienią kolor na bardzo jasny.  Dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do kremu (aby nie stracić powietrza z białek).

Jeśli używamy do deseru biszkopty to moczymy je w naparze z herbaty czarnej (w wersji dla dorosłych dodajemy odrobinę amaretto) i układamy w naczyniach na dnie (szklanki, pucharki do lodów itp.). Na biszkopty kładziemy krem i dekorujemy dowolnymi owocami sezonowymi – do wyboru maliny, jagody czy kwaskowe porzeczki. W zależności od wysokości naszych naczyń – pucharków/szklanek czy słoiczków możemy zrobić deser z 2-3 warstw. Kompozycja dowolna.

Ja w mojej wersji tym razem zamiast biszkoptów użyłam płatków owsianych pomieszanych z amarantusem. To taka zdrowsza wersja tiramisu z owocami.

Chłodzimy w lodówce (minimum godzinę, a najlepiej 3-4) i tiramisu z owocami gotowe. Możemy je podać naszym gościom w chłodniejszy letni dzień.

Smacznego.