Pyszny kremowy deser Tiramisu z wytrawną nutą kawy wprost ze słonecznej Italii, na przyjemne popołudnie ze znajomymi. Ciężko odmówić pokusie.

Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko. U mnie dziś wersja w małych słoiczkach.

Tiramisu – przepis

Składniki:

kilka biszkoptów – najlepsze podłużne
250 g mascarpone
2 jajka
2 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru amaretto
2 łyżki ciemnego kakao
sól

Wykonanie:

Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru do „białości” po czym dodać mascarpone. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na bardzo sztywną pianę i delikatnie dodawać resztę cukru, dalej ubijając.

Pianę z białek dodać do masy mascarpone.

Do kawy dodać amaretto. Biszkopty namoczyć w kawie i układać w pucharkach do deseru (kieliszkach, szklankach lub jednym dużym naczyniu). Wyłożyć połowę kremu, posypać kakao i wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów i kremu.

Deser schłodzić przez przynajmniej 4 godziny w lodówce. Przed podaniem posypać kakao i udekorować (np. listkiem mięty).

Smacznego.