Rafaello to smak mojego dzieciństwa, luksusu, święta. Dziś gdy mamy przesyt na sklepowych półkach nadal jest miłą przekąską do kawy. Próbując odwzorować ten smak pokusiłam się o wykonanie deseru jakim jest tort Rafaello.

Oczywiście jest to moja wersja i w zasadzie zrobiłam trochę odwrotność jeśli chodzi o strukturę, natomiast smak jest obłędny. Polecam.

Tort Rafaello – przepis

Składniki:

ciasto bezowe:

6 białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki zmielonych migdałów (mogą być podprażone)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

krem:

250 ml śmietanki kremówki 36%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
200 g wiórków kokosowych

dodatkowo:

300 g płatków migdałowych (najlepiej prażone)

Wykonanie:Tort Rafaello

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno (ręcznie lub przy pomocy miksera). Do piany dodawać małymi porcjami cukier, cały czas ubijając,aż będzie sztywna i błyszcząca. Dodać mąkę ziemniaczaną. Chwilę ubijać. Przy pomocy łyżki delikatnie wmieszać zmielone migdały.

Na 2 blachach (lub na jednej, wtedy czynność powtórzyć( rozłożyć papier do pieczenia i narysować na nim po 2 okręgi i średnicy 18-20 cm. Łącznie potrzebujemy 4 blaty. Ciasto bezowe podzielić na 4 części i rozłożyć równomiernie na narysowanych okręgach. Piec obie blaszki na raz przez 70 minut w 140 stopniach (z termoobiegiem( i kolejne 20-30 minut dosuszyć w temperaturze 100 stopni. Wszystkie blaty dokładnie wystudzić.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Na mniejszych obrotach lub łyżką dodać mascarpone oraz wiórki kokosowe. Podzielić na 4 części.

Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze lub talerzu, na nim warstwę kremu i kolejny blat. Ostatnią warstwę kremu obsypać obficie prażonymi płatkami migdałowymi.

Tort Rafaello schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najsmaczniejszy jest po około 24 godzinach).

Ten tort to propozycja nie tylko od święta. Jest on bardzo prosty, a smak rekompensuje długie oczekiwanie na „przegryzienie smaków”.

Smacznego.