Tort śmietankowo-truskawkowy to rewelacyjny i lekki deser na letnie dni.

Teraz, gdy truskawek mamy dostatek (chociaż jeszcze w szaleńczych cenach) szczególnie często przygotowuję desery z tymi owocami. Bazą tortu jest lekki i puszysty biszkopt pieczony bez dodatku proszku do pieczenia. Lekki jak puch, pachnący jajkami, delikatny i idealny do śmietanki i truskawek.

Tort śmietankowo-truskawkowy – przepis

Składniki:

na biszkopt:

5 jajek (używam jajek klasy 0, które mają piękny kolor żółtka)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

na krem:

500 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
garść świeżych truskawek

do dekoracji:

świeże truskawki

Torcik truskawkowy

Wykonanie:

Proporcje składników podane są dla foremki o średnicy 20-22 cm.

Jajka należy sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier ubijając dalej. Gdy piana będzie sztywna i będzie miała piękną błyszczącą strukturę dodajemy po kolie żółtka miksując na wolnych obrotach lub łyżką.

Obie mąki przesiewamy i dodajemy delikatnie do jajek. Mieszamy łyżką do połączenia składników.

Formę do ciasta wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto biszkoptowe.

Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości blaszki. Aby upewnić się, że jest upieczone możemy zastosować metodę patyczka – sprawdzamy delikatnie patyczkiem czy po nakłuciu biszkoptu nie zostaje na nim ciasto.

Gdy minie czas pieczenia, gorące ciasto przy pomocy rękawic kuchennych wyciągnąć z piekarnika i zrzucić je na ziemię z wysokości około 50-60 cm (można podłożyć deskę kuchenną lub ściereczkę). Następnie ciasto włożyć z powrotem do piekarnika i wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.

Gdy ciasto ostygnie kroimy je delikatnie ostrym nożem (najlepszy jest nóż do chleba z tzw. ząbkami) wzdłuż na 2-3 części (w zależności ile warstw kremu chcemy nałożyć).

Gdy mamy gotowy biszkopt możemy zabrać się za krem.

Śmietanę kremówkę chłodzimy w lodówce. Następnie ubijamy ją aż zacznie gęstnieć. Cukier puder przesiewamy i dodajemy do śmietanki. Ubijamy, aż krem będzie sztywny. Garść truskawek, umytych i bez szypułek rozgniatamy widelcem. Rozgniecione truskawki dodajemy do połowy porcji bitej śmietany i delikatnie mieszkamy do powstania kremu truskawkowego. Pozostałą część bitej śmietany odkładamy.

Krem truskawkowy w całości kładziemy na placek biszkopta i przykrywamy drugim plackiem (jeśli robimy dwie warstwy to dzielimy krem na 2 części). Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Jest jej dość sporo więc warstwa będzie dość duża, a tort śmietankowo-truskawkowy dosyć wysoki.

Całość dekorujemy świeżymi truskawkami.

Smacznego.