Czy wiecie, że tortillę z kurczakiem przygotowuje się 15 minut? Tak, tak – to jedna z najprostszych przekąsek na imprezę.

W zasadzie do tortilli można dodać wszystko na co tylko mamy ochotę, ja jednak prezentuję przepis na tortillę, która smakuje mi  najbardziej.

Tortilla z kurczakiem – przepis

Składniki:

2 filety z kurczaka
1 pomidor
pół ogórka
mix sałat (można kupić gotowy lub samodzielnie pomiksować kilka rodzajów i kolorów sałat)
4 duże placki tortilli
sos czosnkowy
ketchup
przyprawa do gyrosa
olej

opcjonalnie: drobno pokrojone papryczki chili, kukurydza konserwowa

Wykonanie:

Filety z kurczaka umyć, oczyścić i dokładnie osuszyć. Pokroić w paseczki. Obsypać dużą ilością przyprawy do gyrosa (jeśli ktoś nie lubi wystarczy sól, pieprz, papryka mielona i dowolne zioła). Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na złoto z każdej strony.

Ogórka dokładnie umyć, pokroić w półplasterki (w skórce), pomidory tak samo. Sałatę wypłukać (gotowe mixy najczęściej są opłukane i gotowe bezpośrednio do spożycia), porwać na mniejsze kawałki.

Sos czosnkowy robię prawie zawsze tak samo i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł a przepis na niego podaję tutaj.

Placki tortilli podgrzać przez chwilę na suchej patelni (wypróbowany mam także sposób „mikrofalówkowy” – 20 sekund w mikrofalówce na średniej mocy).

Każdy placek tortilli po całej powierzchni posmarować sosem czosnkowym, następnie polać ketchupem. Nakładać sałatę, pomidora, ogórka (oraz inne dodatki) i mięso. Polać znowu sosami i dokładnie zawinąć w rulon.

Tortilla z kurczakiem jest przepyszna i sysąca oraz pięknie prezentuje się na talerzu.

Smacznego.