Truskawki, truskawki. Obłęd i szaleństwo w każdym warzywniaku i straganie. No cóż. Nastał sezon z czego bardzo się cieszę. Często zdarza mi się kupić za dużo truskawek i nie dam rady zjeść takich świeżutkich od razu. Zostają do rana i już przestają być takie piękne (taka ich natura). Dobrym sposobem jest zrobienie koktajlu truskawkowego. Ale dziś mam też inny pomysł. Została mi garstka truskawek i w 5 minut wyczarowałam z nich super deser – truskawki zapiekane z migdałami czyli pyszne crumble truskawkowe.

Truskawki zapiekane z migdałami – przepis

Składniki:

garść truskawek
łyżka brązowego cukru
2 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki tartych migdałów
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła miękkiego

Wykonanie:

Truskawki opłukać, obrać z szypułek, większe przekroić na połówki, mniejsze mogą zostać w całoścu. Ułożyć w kokilkach (miseczkach do zapiekania). Można posypać szczyptą brązowego cukru.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Posypujemy truskawki.

Tarte migdały, mąkę, masło i cukier łączymy w miseczce do powstania kruszonki i tą kruszonką posypujemy truskawki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut – kruszonka powinna się zezłocić. Wyciągamy i lekko studzimy.

Truskawki zapiekane z migdałami najlepsze są ciepłe z dodatkiem np. lodów śmietankowych. Polecam na szybki deser dla niespodziewanych gości.

Smacznego.