Na noworoczne spotkanie z przyjaciółmi przygotowałam kilka nowych przekąsek. Jedną z nich są twisty z serem czyli zawijańce z ciasta francuskiego. Jest to bardzo prosta i szybka przekąska, idealna do piwa czy mocniejszego drinka. A skoro mamy Karnawał i imprezy dość często to warto zapisać sobie ten przepis. Ja na pewno zrobię go jeszcze nie raz, bo to jedna z najszybszych przekąsek (dla mnie idealna do wieczornego serialu).

Twisty z serem – przepis

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej w kształcie prostokątu)
200 g sera żółtego o wyrazistym smaku np. cheddara
1 łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól
pieprz
opcjonalnie: dowolne zioła do smaku

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do koncentratu, solimy i pieprzymy. Całą powierzchnię smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Rozsypujemy ser na połowie ciasta, posypujemy papryką w proszku. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża lub radełka do pizzy kroimy ciasto na paseczki ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy  z odrobiną wody. Twisty z serem smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 12-15 minut (długość pieczenia zależy od piekarnika, więc pilnujmy, aby twisty z serem się nie przypaliły).

Podajemy gorące np. z domowym ketchupem.

Smacznego.