Szukacie nietypowej przekąski na wielkanocny stół? Polecam Wam bardzo prostą przystawkę – to wielkanocna przekąska z jajkiem przepiórczym na białej kiełbasie z dodatkiem domowego majonezu i jakże świątecznej rzeżuchy. Skład iście świąteczny.

Jajka przepiórcze to takie mini wersje jajek kurzych, z tymże zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą, niespotykaną w innych produktach spożywczych, zawartością przyswajalnego fosforu.  Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem i efektownym wyglądem. Mają też duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Naprawdę warto je jeść nie tylko na Wielkanoc.

Wielkanocna przekąska – przepis

Składniki:

1 biała kiełbasa
6 jajek przepiórczych
majonez (najlepiej domowy)
świeża rzeżucha lub zioła
wykałaczki

Wykonanie:

Gdy przygotowujemy białą kiełbasę czy to na żurek czy też np. do pieczenia dołóżmy jedną dodatkową do naszej przekąski. Po jej sparzeniu (możemy także użyć takiej upieczonej) kroimy jedną sztukę w plastry około 1,5 cm. Każdy plaster pokrywamy niedużą ilością majonezu. Polecam użyć świeżutkiego domowego majonezu, który jak już wiecie jest bardzo prosty do wykonania.

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (5 minut), studzimy i obieramy ze skorupek. Jeśli uda nam się delikatnie obrać będziemy mieli bardzo dekoracyjne skorupki, które możemy użyć do stroików świątecznych. Na naszą kiełbasę z majonezem stawiamy jajko pionowo i przypinamy wykałaczką. Dekorujemy rzeżuchą lub kiełkami czy ziołami. I Wielkanocna przekąska gotowa. Estetyczna, efektowna, smaczna, prosta i w ogóle super :)

Smacznego.