I nadszedł czas na prezentację pysznego i gorącego żurku wielkanocnego. Dodatkowo natchnęło mnie i zrobiłam szybkie chlebki do żurku i nie dość że prezentują się znakomicie to do tego są przepyszne i super pasują do zupy. A że zakwas na żurek już gotowy to czas było wypróbować dzieło. U mnie Wielkanoc to jajka w różnych wydaniach, żurek, pieczona biała kiełbasa, zasmażana kapusta i oczywiście ciasta – baby, serniki, mazurki. Ile zdążę, tyle podzielę się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami. Pysznych Świąt Kochani 😀

Wielkanocny żurek w chlebie – przepis

Składniki:

3 kiełbasy polskie wędzone
1-2 kiełbasy białe surowe
pęczek włoszczyzny
zakwas na żurek
sól
pieprz
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1-2 ząbki czosnku
majeranek
śmietanka słodka 12%
chrzan

dodatkowo: jajka ugotowane na twardo, natka pietruszki

Chlebki do żurku (4 sztuki):

1 kg mąki pszennej
2 opakowania suszonych drożdży
550 ml wody
100 ml mleka
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru

+ 1 jajko i płatki owsiane/otręby/słonecznik/mak/czarnuszka do posypania chlebków

Wykonanie:

Z podanych składników wyszedł mi 3,5 litrowy garnek żurku. Kiełbasy zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy kuchenkę i zostawiamy na kilka minut, aby kiełbasa się zaparzyła. Wyciągamy kiełbasę, ponownie zagotowujemy nasz wywar, dodajemy włoszczyznę obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki. Dodajemy ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Wyławiamy warzywa i dodatki. Dodajemy dobrze wymieszany zakwas na żurek.

Żurek doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy chrzan do smaku (wedle uznania) oraz śmietankę (ja daję około 50 ml). Odstawiamy.

Aby przygotować chlebki do żurku w dużej misce mieszamy mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy wodę, olej i wlewamy do mąki. Wyrabiamy gęste elastyczne ciasto. Ciasto jest lekko klejące, ale elastyczne i ładnie się wyrabia. Miskę smarujemy odrobiną oleju i wkładamy kulę ciasta. Odstawiamy na godzinę przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Po godzinie wyciągamy ciasto, dzielimy na 4 równe porcje i formujemy z każdej chlebki. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem układamy nasze chlebki i odstawiamy na kolejne 15-20 minut pod przykryciem. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka, smarujemy nasze chlebki a na wierzch dajemy np. płatki owsiane.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy chlebki i pieczemy 30 minut na złoty kolor. Dokładnie studzimy na kratce.

Gdy chlebki wystygną i chcemy podać nasz wielkanocny żurek w chlebie ucinamy chlebkom górną część i je wydrążamy. Jajka kroimy na ćwiartki, kiełbasę z wywaru na półplasterki i wkładamy do chlebowych miseczek. Nalewamy gorący żurek i dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Wielkanocny żurek w chlebie to dla mnie podstawa na świątecznym stole. Chlebki są przepyszne i zwarte, wytrzymają też dolewkę żurku :) Polecam – sprawdzony, mało pracochłonny i tani przepis.

Smacznego.