Kochamy kuchnię włoska, ale lubimy z nią eksperymentować i przystosowywać do własnego podniebienia. Nie ma w tym nic złego, warto jednak mieć świadomość tego, co we włoskich potrawach nie jest oryginalne, szczególnie jeśli restauracja reklamuje się jako serwująca dania na podstawie autentycznych przepisów znad Adriatyku, a podaje pizzę z sosem czosnkowym.

Zacznijmy od kawy. Włosi piją cappuccino i cafe latte wyłącznie rano, do śniadania, po obiedzie zamawiają espresso. Pamiętajmy, że nie ma nic złego w piciu tych napojów o dowolnej porze dnia, ale we Włoszech zamówienie kawy na bazie mleka po obiedzie może się spotkać ze zdziwieniem. Za to na pewno ujrzymy drwiący uśmiech, jeśli zechcemy zamówić „ekspresso”.

Pierwszym daniem we Włoszech jest pasta podawana po albo zamiast zupy. Polacy kochają rozgotowany makaron, tymczasem na półwyspie gotuje się go nieco krócej – al dente. Poza tym warto pamiętać, że włoska kuchnia w dużej mierze opiera się na warzywach, dlatego popularne spaghetti po bolońsku nie jest wyłącznie makaronem z mieloną wołowiną i sosem pomidorowym. Oryginalna wersja zawiera również cebulę, marchew, czosnek czy seler. Polacy uwielbiają sosy, należy jednak pamiętać, że Włosi dodają ich tyle, żeby sos nie przepłynął na dno talerza. Innym grzechem jest śmietana w carbonarze, podczas gdy sos do tego makaronu robiony jest wyłącznie z jajek i parmezanu.

Niewątpliwie dziwią się Włosi widząc pizzę góralską lub hawajską. Oscypek, żurawina, kiełbasa i ogórek kiszony to typowo polskie dodatki. Taka pizzy dla mieszkańców półwyspu jest absolutną profanacją , ale ten, kto pierwszy wpadł na pomysł stworzenie naszej swojskiej wersji włoskiego dania powinien dostać nagrodę – efekt jest rewelacyjny! Nie zmienia to faktu, że w pizzerii, która reklamuje się jako autentyczna włoska restauracja taka potrawa nie ma racji bytu. Podobnie jak pizza hawajska. Włosi nie akceptują na pizzy słodkich dodatków takich, jak ananas czy brzoskwinia. Błędem jest również zbyt duża ilość składników. Kuchnia italiańska jest minimalistyczna, więc wybierając się do włoskiej restauracji musimy liczyć się z tym, że dostaniemy placek z sosem pomidorowym, serem i paroma plasterkami boczku.

Zmusiliśmy włoską kuchnię do zaakceptowania naszych reguł i są tego plusy i minusy – plusem jest niewątpliwie duża ilość włoskich restauracji w serwisach do zamawiania jedzenia online typu pyszne.pl. Nie ma nic złego w tym, że bazując na innych kuchniach tworzymy swojskie smaki, które lepiej trafiają w nasze gusta, ale z drugiej strony nie możemy się dziwić Włochom, że oburzają się widząc te kulinarne kombinacje. My też nie bylibyśmy zachwyceni, gdyby wmawiano nam, że bigos z małżami lub pierogi z ciasta francuskiego to prawdziwa polska kuchnia.