Gdy pojawiają się nowalijki najpyszniejszym daniem na obiad do pracy lub lekką przekąskę na imprezę jest wiosenna sałatka z kaszą gryczaną. Sałatka z kaszą gryczaną to morze witamin i składników odżywczych oraz bardzo duża ilość białka niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sałatkę robi się błyskawicznie, a nie dość że smakuje wyśmienicie to jeszcze zachwyca kolorami. Idealna na powitanie wiosny i powrót do formy po zimowym śnie. A może by tak podać taką świeżą i pachnącą sałatkę na stół wielkanocny?

Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną – przepis

Składniki:

1 woreczek ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
kilka rzodkiewek
cebulka dymka ze szczypiorkiem
świeża roszponka lub rukola / świeże liście szpinaku
50 g sera feta
kiełki (np. brokuła lub rzodkiewki)
1 pomidor
pół ogórka świeżego w skórce
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz
odrobina soli

Wykonanie:

Wszystkie nowalijki dokładnie umyć. Rzodkiewkę pokroić w talarki, ogórka razem ze skórką w półtalarki, pomidora w kostkę lub ćwiartki. Ser feta pokroić w większą kostkę. Cebulkę dymkę razem ze szczypiorkiem pokroić.

Na talerz wykładamy ugotowaną na sypko kaszę gryczaną (bardzo dobrze smakuje dodana kasza uprzednio podgrzana, dzięki czemu zyskujemy ciepłe danie). Dodajemy pomidory, rzodkiewki, ogórki. Dekorujemy roszponką lub rukolą (dobrze sprawdzą się ten listki szpinaku lub dowolny mix sałat). Na wierzchu układamy fetę. Posypujemy kiełkami i polewamy oliwą z oliwek. Do smaku doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli (feta jest już słona). Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną zachwyci każdego, polecam ją więc na śniadanie lub jako pyszną imprezową sałatkę.

Smacznego.