Wiśniówka z aronią – doskonały słodki likier owocowy.

Super sprawdza się na babskim wieczorze lub do kawy.

Wiśniówka z aronią -przepis

Składniki:

5 kg wiśni
1 kg aronii
2 kg cukru
1,5 l spirytusu

Wykonanie:

Owoce umyć i wsypać do słoja (baniaka) w pojemności 5 litrów. Zasypać połową cukru, szczelnie zamknąć, zamieszać słoikiem, aby cukier rozprowadził się po owocach. Odstawić na 2 dni co chłodnego i ciemnego pomieszczenia. Po 2 dniach zlać wytworzony z owoców sok do drugiego słoja i dodać do niego 0,5 litra spirytusu. Do wiśni dodać szklankę spirytusu i trochę cukru (w ten sposób konserwujemy owoce). Co 2-3 dni zlewamy powstały sok i dodajemy cukru. Postępujemy tak do czasu, aż wiśnie puszczą cały sok.

Gdy owoce przestaną puszczać sok do zebranego napoju dodajemy resztę spirytusu i odstawiamy na minimum 2 tygodnie. Owoce możemy wykorzystać do deserów lub ciast.

Wiśniówka z aronią ma cudowny mocno czerwony kolor, jest słodka z nutą goryczki, którą wydobywa aronia.

Smacznego.