Wytrawne gofry z pomidorami i bazylią czekały na mnie w ostatni Walentynkowy poranek. Piękne, aromatyczne, a do tego przepyszne i rozpływające się w ustach. Jako, że pierwszy raz jadłam takie zestawienie od razu poprosiłam o przepis i musiałam się nim z Wami podzielić.

Wykonanie gofrów (taka moja robocza nazwa) czy też zwykłych tostów w tosterze jest bardzo szybkie i nie wymaga dużo zachodu. Kilka składników i gotowe.

Wytrawne gofry z pomidorami i bazylią

Składniki:

upieczony kawałek kurczaka, np. filet w ziołach
chleb tostowy
świeża mozzarella
świeża bazylia
pomidory (zimą używam podłużnych, są najlepsze w smaku)
czosnek
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Upieczony kawałek kurczaka kroimy na małe paseczki. Układamy na kromce chleba tostowego a na niego porwane kawałki mozzarelli (lub pokrojone jak kto woli). Przykrywamy drugą kromką chleba i umieszczamy w tosterze (moje tosty wykonane były w gofrownicy, stąd ich charakterystyczna krateczka i polecam użyć właśnie gofrownicy, gdyż wygodniej je się ten przysmak gdy na wierzch dochodzą pomidory). Grillujemy/tostujemy nasze wytrawne gofry do momentu zarumienienia.

W czasie gdy nasze gofry się grillują przygotowujemy pomidory. Pomidory dokładnie myjemy, możemy usunać skórkę, ale nie trzeba. Kroimy je w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Świeżą bazylię siekamy niezbyt drobno lub rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek i bazylię dodajemy do pomidorów, solimy i pieprzymy, na koniec dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.

Upieczone gofry kładziemy na talerzach a na wierzch sporą ilość pomidrów z bazylią i czosnkiem. Dekorujemy listkiem bazylii.

Przepyszne śniadanie gotowe.

Smacznego.