Żurek to podstawa na wielkanocnym stole. Nie wyobrażam sobie świąt bez pachnącego żurku z jajem, pysznej pieczonej białej kiełbasy czy wielkanocnych bab. Podstawy są i być muszą. A że najlepszy żurek to taki całkowicie swojski, przygotowany własnoręcznie od początku do końca to nie możemy obyć się bez zakwasu. Zakwas na żurek to sprawa dość prosta, ale wymagająca uwagi. Ważne, aby raz dziennie zamieszać zakwas. Po kilku dniach wychodzi nam pyszna esencja do naszej świątecznej zupy. Koniecznie zróbcie własny zakwas na żurek, bo nijak ma się do tego sklepowego.

Zakwas na żurek – przepis

Składniki:

letnia woda
2-3 łyżki otrębów lub mielonych płatków owsianych
100 g mąki żytniej
4 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
8-10 ziaren pieprzu czarnego
5-6 ziaren ziela angielskiego

dodatkowo: słoik, gaza

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z otrębami i dodajemy wodę. Czosnek obieramy dorzucamy do mąki z wodą, dorzucamy też wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i uzupełniamy wodą do wysokości słoika (użyłam litrowego).  Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciemne miejsce. Raz dziennie zakwas musimy zamieszać.

Po około 3-4 dniach zakwas na żurek jest gotowy. Możemy od razu zrobić pyszny żur albo zakręcić słoik i włożyć do lodówki. Możemy przechowywać go w lodówce do miesiąca (ale raczej nie uchowa się tak długo, nawet po świętach).

Smacznego.