Pyszna i aromatyczna zapiekana zupa cebulowa z czapeczką z ciasta francuskiego.

Rozgrzewająca zupa, doskonała na każdą imprezę. Nie dość, że pyszna to jeszcze prezentuje się niepowtarzalnie. Zupa cebulowa to klasyczna i popularna potrawa kuchni francuskiej. Zupa o głębokim smaku i aromacie.

Zapiekana zupa cebulowa z czapeczką z ciasta francuskiego – przepis

Składniki:

4 cebule
2 łyżki masła
łyżka oliwy
pół szklanki białego wina
1,5 szklanki bulionu
sól
pieprz
tymianek
pół szklanki tartego żółtego sera
ciasto francuskie
1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Do garnka wlać oliwę i dodać masło. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić do garnka. Podsmażać na wolnym ogniu około 30 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru, pod koniec dodać ząbek czosnku dla aromatu. Należy uważać, aby cebuli nie przypalić. Gdy cebula się skarmelizuje wlać wino i poddusić w nim około 10 minut. Następnie wlać bulion i gotować jeszcze około 20 minut.

Po ugotowaniu zupy doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Zupę rozlać do kokilek, posypać startym żółtym serem. Z ciasta francuskiego wykroić kwadraty. Każdą kokilkę przykryć kwadratem ciasta.

Zupę cebulową zapiekać 12 minut w piekarniku w temperaturze 210′.

Smacznego.