Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest najbardziej aromatyczna ze wszystkich zapiekanek.

Aż ślinka cieknie na samą myśl. Kaloryczne, ciężkie, ale obłędnie pyszne.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą – przepis

Składniki:

6 średnich ziemniaków
1 kiełbasa lekko podsuszana
1 cebula
1 duża śmietana 12%
sól
pieprz
papryka mielona słodka
1 ząbek czosnku
świeży koperek
olej

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić na wrzącą i lekko osoloną wodę. Gotować 10-12 minut.

Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażyć na odrobinie oleju.

Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i papryką. Opcjonalnie można dodać starty żółty ser.

Ziemniaki po ugotowaniu rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego (połowę), przykryć kiełbasą z cebulą i drugą warstwą ziemniaków. Zalać sosem śmietanowym i zapiec około 30 minut w 180′.

Koperek posiekać. Po wyciągnięciu zapiekanki posypać ją koperkiem.

Zapiekanka wyśmienicie smakuje z kubkiem zimnej maślanki.

Smacznego.