Oj jak ja lubię szparagi. Ale w dzisiejszej wersji wyjątkowo. No rozpływają się w ustach normalnie. Kremowe zielone risotto ze szparagami i kurczakiem – fantastyczne danie na kolację. O szparagach i ich właściwościach więcej dowiecie się tutaj. Nie pozostaje nic innego jak jeść. To jeden z tych przepisów, w których danie znika tak szybko, że ledwo jestem w stanie uchować co niego co zdjęcia. Oj, polecam Wam.

Zielone risotto ze szparagami i kurczakiem – przepis

Składniki:

pęczek zielonych szparagów
150 g ryżu arborio
100 g mrożonego groszku
1 por
1 łyżka masła
2-3 szklanki bulionu
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól
pieprz
płatki chili
100 ml śmietanki 12%
2 filety z kurczaka
cukier
natka pietruszki
parmezan

Wykonanie:

Szparagi oczyszczamy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na 3 cześci, z czego 3 cześć kroimy w plasterki. Wrzucamy na wrzącą wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru. Gotujemy 3-4 minuty i odsączamy. W tej samej wodzie (możemy razem) gotujemy mrożony groszek. Także odsączamy.

Na patelni rozgrzewamy masło. Pora myjemy i kroimy w krążki. Wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy (2-3 minuty). Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do pora. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Smażymy chwilę, aż się ładnie zezłoci. Do kurczaka z porem dosypujemy ryż i chwilę smażymy. Dodajemy powoli bulion i mieszamy. Zostawiamy na chwilę i znów dodajemy bulion. Wrzucamy nasze szparagi z groszkiem/ Po około 10 minutach dodajemy białe wino. Gotujemy ryż łącznie około 15 minut, do miękkości. Dodajemy śmietankę, aby uzyskać kremową konsystencję naszego risotto ze szparagami. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Całość pozypujemy natką pietruszki i tartym parmezanem i zajadamy. Jeśli pominiemy kurczaka a bulion będzie warzywny – mamy kolejne pyszne danie dla wegetarian.

Smacznego.