Ta propozycja to przepyszna, gęsta i aromatyczna zupa cebulowa z grzankami. Doskonała propozycja na chłodne i ponure jesienne popołudnie. Zupę robi się bardzo szybko, jest lekko słodkawa ale i wyrazista. Podana z grzankami i serem uraczy każde podniebienie. Polecam z kieliszkiem dobrego białego wina na przykład na romantyczny wieczór we dwoje.

Prawda, że nie wiele trzaba, aby umilić sobie dzień? Zupa jest najsmaczniejsza zaraz po przygotowaniu, jednak polecam ją także na drugi dzień na przykład jako świetną ciepłą przekąskę w pracy. Udanego gotowania!

Zupa cebulowa z grzankami – przepis

Składniki:

6 dużych cebul
1 korzeń pietruszki
1 większy ziemniak
1 mały seler
łyżka masła
3 szklanki wody
sól
pieprz
pół szklanki białego wina wytrawnego – opcjonalnie
2 łyżki gęstej śmietany lub mascarpone
tarty ser np. parmezan, cheddar
bagietka
łyżka oliwy

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy do miękkości ma łyżce masła, uważając aby się nie przypaliła, pod koniec smażenia możemy dodać wino, które nada potrawie bardziej wytrawnego smaku.  Pietruszkę, ziemniaka i seler obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze części, wkładamy do wrzątku  i gotujemy do miękkości. Do wywaru dodajemy sól i pieprz (ewentualnie można dodać 1 ziele angielskie i 1 liść laurowy, które wyjmujemy, gdy warzywa zmiękną). Podsmażoną cebulę dodajemy do wywaru i całość miksujemy na krem. Na koniec dodajemy śmietanę lub mascarpone i jeszcze raz miksujemy.

Bagietkę kroimy w niewielkie kromki i obsmażamy z obu stron na oliwie tak, aby się zarumieniła.

Zupę rozlewamy do miseczek, kładziemy grzankę i posypujemy startym żółtym serem. Możemy zupę zapiec w 200′, ale nie jest to konieczne, gdyż ser rozpuści się od temperatury zupy.

Zupa cebulowa z grzankami fantastycznie komponuje się z dodatkiem natki pietruszki.

Smacznego.