Zupa dyniowa z imbirem to zupa, która rozgrzewa i poprawia humor w jesienne dni. Gdy na dworze plucha, taka piękna i aromatyczna zupa dyniowa – o intensywnej barwie i cudownym smaku jest doskonała na kolację lub przekąskę. Dynia do bardzo zdrowe warzywo, warto je jeść jak najczęściej – a teraz, jesienią jest na nią sezon. Pestki dyni są bogate w minerały i zdrowe kwasy tłuszczowe.

 

Zupa dyniowa z imbirem – przepis

Składniki:

1 kg dyni
duża cebula
1 ząbek czosnku
3 cm imbiru
200 ml bulionu lub wywaru warzywnego
2 łyżki oliwy
czarny pieprz
sól
papryka ostra mielona

dodatkowo:

pestki dyni
śmietanka 30%

Wykonanie:

Dynię dokładnie oczyścić z pestek i włókien. Obrać ze skóry i cały miąższ pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojoną dynię. Chwilę podsmażyć wszystkie składniki zupy dyniowej, dodać imbir a następnie zalać bulionem, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować około 20 minut. W zależności od grubości kostki dyni, sprawdzać czy jest miękka. Jeżeli jest twardawa podgotować jeszcze chwilę.

Gdy dynia będzie miękka całość zmiksować blenderem, dodać śmietankę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Gotową zupę rozlewać do miseczek i udekorować prażonymi pestkami dyni.

Smacznego.